"Martje is een aanwinst op de  concertpodia, ook  als muzikale partner voor vele collega-musici"

 

Hans Eijsackers

Martje van Damme is een bijzondere pianiste. Met haar grote innerlijke belevingswereld en haar rijke klank weet ze haar publiek te raken en te boeien. 

Eerlijk musiceren en een grote verantwoordelijkheid ten aanzien van de muziek is voor haar kenmerkend. Haar passie voor pianospelen ontdekte ze op negenjarige leeftijd, toen ze haar eerste pianolessen kreeg van Gerda van der Vliet. In 2006 deed ze toelating voor de Academie Muzikaal Talent (AMT) in Utrecht, waar ze tot haar 19e studeerde bij Henk Ekkel. Tijdens haar studie aan de AMT speelde ze concerten door heel Nederland en deed ze veel ervaring op in het spelen van  kamermuziek.

Ze volgde diverse masterclasses bij pianisten waaronder Martyn van den Hoek, Andreas Woyke, Dmitri Paperno, Klára Wurtz en Helen Krizos en soleerde meerdere malen met het Cuypersensemble o.l.v. Jouke van der Leest.

In 2011 werd ze aangenomen aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf waar ze studeerde bij Paolo Giacometti. In deze periode studeerde ze ook liedbegeleiding in de liedklas van Hans Eijsackers en won ze twee keer een derde prijs tijdens het Schmolz und Bickenbach kamermuziekconcours. Ze sloot in 2016 haar Bachelor cum laude af en vervolgde haar opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar ze studeerde bij David Kuyken.

Naast solorecitals in binnen- en buitenland treedt ze sinds 2018 regelmatig op met de Spaanse pianiste Inès Costales. Samen vormen ze het Artist pianoduo en gaven ze concerten in o.a. het Concertgemaal in Amsterdam en het Herman van Veen centrum voor de kunsten in Soest waar ze hun programma "Franse miniaturen" lieten horen. Ook geven ze regelmatig concerten binnen de Stichting Muziek in Huis. Daarnaast speelt ze ook geregeld samen met koren en zangers en concerteerde ze onlangs met het Oost Nederlands Kamerkoor in 'Ein Deutsches Requiem' van J. Brahms o.l.v. Rob Vermeulen. Sinds december 2019 vormt ze een vast liedduo met de Nederlandse bariton Tiemo Wang en werken ze momenteel aan Russische liederen van Mussorgsky. Sinds september 2018 speelt Martje op een Grotrian-Steinweg vleugel die ze in bruikleen heeft van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds. 

Momenteel werkt ze aan een soloprogramma met werken van o.a. Liszt en Scriabin. In het najaar brengt ze de CD uit.

 

Het Artist Pianoduo zal in februari optreden in Splendor en studio H67 in Amsterdam waar ze o.a. de Elegie van Poulenc voor 2 piano's laten horen. Voor meer informatie, check de pagina "Concerten".